deductibilitate tva, declarația 394
Atunci când unei companii i se retrage codul de TVA, situația devine complicată atât pentru firma în cauză, cât și pentru colaboratorii săi și poate cauza prejudicii imense.
Dacă societatea cu pricina îți este client, atunci are o problema majoră, pentru că nu-și mai poate deduce TVA-ul și cheltuielile aferente. Ideal ar fi să te notifice că i s-a retras codul de TVA, în speranța că este doar o situație temporară, care poate fi remediată rapid. Îți poate cere stornarea facturilor emise în perioada critică şi refacturarea sumelor după remedierea problemei. Stornarea e destul de riscantă pentru tine în acest caz, pentru că există posibilitatea ca firma debitoare să nu mai recunoască creanța (Codul de Procedură Fiscală prevede soluții de revenire în acest caz).
În cazul în care firma căreia i s-a retras TVA-ul este unul din furnizorii tăi, situația devine problematică și pentru tine. TVA-ul și cheltuielile aferente lui nu mai sunt deductibile și nu pot fi raportate în declarația 394, cea pentru achizițiile și livrările cu TVA. În această situație, comunicarea dintre cele două firme partenere este absolut necesară, ca, după restituirea codului de TVA, sumele să fie înregistrate ca fiind deductibile.
- Ar fi ideal ca respectivul client sa il notifice in scris de aceasta modificare, in speranța ca este o situație temporara si ca este remediata in cel mai scurt timp. Daca respectivul partener este client, problema majora este a acestuia, deoarece nu isi poate deduce tva-ul si cheltuiala aferenta. Exista posibilitatea ca respectivul client sa ceara stornarea facturii si refacturarea sumelor după remedierea temporara a situației. Nu este indicata stornarea, deoarece exista riscul ca respective creanța sa nu mai fie recunoscuta, iar codul de procedura fiscala prevede soluții de revenire in acest caz.
- Daca partenerul este furnizor, situația este neplăcuta si cu risc pentru client, deoarece tva-ul si cheltuiala nu sunt deductibile si nu pot fi raportate in declarația 394 – declarația informativa pentru achizițiile si livrările cu TVA. In aceasta situație este necesara o comunicare strânsă intre cei doi si sa ne anunțe momentul ca să putem repune sumele ca deductibile.